Opskrifter

Loukoumades

Loukoumades er græsk friturestegt bagværk der minder om en blanding mellem danske æbleskiver og amerikanske donuts. De serveres med rigelige mængder flydende honning eller sirup samt kanel og et drys hakkede valnødder. Loukoumades er meget nemme at lave og kan nydes om eftermiddagen til en kop kaffe eller være prikken over i’et som afslutning på en god græsk frokost eller middag. I grækenland spises de hele året. I Grækenland har hver husmor sine egen opskrift på loukoumades som vi danskere har det på æbleskiver eller pandekager, så man kan ikke sige at én opskrift er den rigtige. Vi har valgt en der er forholdsvis traditionel og sikrer en god smag.

Ingredienser

Ca. 40 stykker
  • 25 g gær
  • 100 ml lunkent vand
  • 2spsk sukker
  • 100 ml lunken mælk
  • 170 g mel (ca. 3 dl)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk olivenolie
  • Vegetabilsk olie til friturestegning (f.eks. solsikkeolie)
Pynt

Vejledning

  • Hæld det lunkne vand i en skål.
  • Rør gæren helt ud i vandet.
  • Tilsæt sukker, salt, mælk, olivenolie og mel og rør det hele godt sammen med en elektrisk håndmikser.
  • Lad dejen stå overdækket et varmt sted i 1-2 timer.
  • Varm olie op i en gryde (til ca. 180 grader)
  • Dyp en spiseske i vand og tag en portion dej på størrelse med en stor valnød. Prøv at forme den til en kugle.
  • Put dejkuglen ned i den varme olie.
  • Du kan godt stege flere kugler på én gang, men aldrig så mange at de ikke flyder frit.
  • Vend kuglerne rundt i olien med en hulske, så de bliver brunet over det hele.
  • Når kuglerne efter 2-3 minutter er gyldentbrune tages de op af olien med en hulske. Lad dem dryppe af på noget køkkenrulle eller lignende.
  • Læg den ønskede mængde loukoumades på en tallerken eller i en skål, og server dem med flydende honning over og eventuelt andet pynt

Loukoumades skal være sprøde udenpå, men bløde indeni. Prøv dig evt. lidt frem med de første indtil du bliver fortrolig med stegetiden. Vi skriver at kuglerne skal formes med en ske. Den traditionelle metode er at tage en god håndfuld af den klistrede dej og klemme den ud i små portioner ved at knytte hånden. Husk at gøre hænderne våde først.

Kilde: graeskmad.dk